Assessment ouderwets? Echt niet!

21 oktober 2020
Assessment ouderwets? Echt niet! | HRD Groep

Het idee van een assessment is dat het een beoordeling is. Daar moeten we vanaf. De tijd dat een assessment gold als een ‘lijstje van dingen die iemand niet kan’, is wat ons betreft voorgoed voorbij. Een assessment is namelijk een ontzettend waardevol instrument voor inzicht in persoonlijke kwaliteiten, drijfveren en ontwikkelpotentieel.

Wat is een assesment precies?

Een assessment is een uitgebreid psychologisch talentenonderzoek dat vaak bestaat uit online tests en live opdrachten. Denk daarbij aan een persoonlijkheid- en drijfverenvragenlijst, cognitieve capaciteitentests, interviews, praktijksimulaties, games. Daarbij kijken we vooral naar talent en ontwikkelruimte en veel minder naar wat iemand niet kan. Kijken naar wat iemand wel kan is niet beoordelend, maar inschattend en helpend.

“Een assessment is een persoonlijk rapport waarin kwaliteiten, talenten en ontwikkelmogelijkheden staan.”

Wanneer zet je een assessment in?

Een assessment kan bijvoorbeeld antwoord geven op vragen zoals ‘Ben ik geschikt voor deze baan?’, ‘Hoe haal ik meer uit mijn rol?’, ‘Is management iets voor mij?’, ‘Wat wordt mijn volgende loopbaanstap?’, ‘Hoe kan ik mij het beste ontwikkelen in mijn nieuwe functie?’. Daarnaast kan de inzet van assessments informatie opleveren over thema’s in je organisatie, zoals leiderschap, integriteit, stressgevoeligheid, interne mobiliteit en wendbaarheid.

Wat levert het je op?

In een assessmentrapport staat wat bij iemand past en hoe iemand zich, passend bij wie hij of zij is, het beste de gewenste ontwikkeling kan doormaken. Een assessment is heel handig wanneer organisaties een groter beroep doen op het ontwikkelvermogen van mensen. Het advies levert namelijk heel concrete handvatten om uit mensen te halen wat er in zit, en nog een beetje meer.

Weerstand door ouderwets 'Assessment-denken'

Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat zij met een assessment worden beoordeeld, dan roept dat soms weerstand op. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht aan de voorkant van het assessment, zodat een kandidaat precies weet waar we op gaan letten en waarom. Dat doen we met de beste zorg, zoekend naar het talent en de potentie die een kandidaat in zich heeft. Bijsturen op deze beeldvorming is ontzettend belangrijk, want mensen moeten goed in hun vel zitten om te laten zien wat zij in hun mars hebben. En dat is wat je als organisatie wilt: het ontwikkelpotentieel naar boven halen.

Er is geen standaard vorm

De meeste assessments bevatten vragenlijsten, interviews, tests en rollenspelen. Maar er is geen standaardvorm, een assessment is altijd maatwerk. Soms is er bij een directieteam veel tijd nodig en duurt een assessment per persoon de hele dag. Een andere keer volstaat een quick scan met vragenlijst gevolgd door een rollenspel. Ieder assessment moet zorgvuldig zijn samengesteld om een goede voorspellende waarde te hebben. Zo’n samengesteld programma kenmerkt zich door een veelheid aan kwalitatief hoogwaardige instrumenten, kundige psychologen, professionele acteurs en relevante meet- en beoordelingscriteria.

Mensen zijn dé sleutel voor het succesvol ontwikkelen van organisaties. Inzicht in het ambities, talenten en potentieel is nodig voor het realiseren van groei en veranderingen in een organisatie. Want met dat inzicht kun je de ambities van de mensen verbinden aan de doelen van de organisatie.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.